VILNIAUS SENAMIESČIO ATNAUJINIMO AGENTŪRA

NAUJIENOS
SENAMIESČIO TVARKYMAS
BENDRUOMENEI
INFORMACINIS CENTRAS
AMATAI
TARPTAUTINĖ VEIKLA
SENAMIESTIS
KONTAKTAI
   



KONFERENCIJA „TRADICINĖS AMATININKYSTĖS PUOSELĖJIMAS LIETUVOJE 1995–2015 m. TRADICINIŲ AMATŲ MOKYMO IR PARODŲ CENTRO STEIGIMO VILNIUJE POREIKIAI IR GALIMYBĖS“
2015 m. lapkričio 12 d., Vilnius



Šiandien tebeauganti miestų kultūros problema – amatininkystės tradicijų nykimas. Daugumas miestuose šimtmečiais puoselėtų amatų: audimas, stiklininkystė ir vitražai, stalystė, juvelyrika, batsiuvystė, odadirbystė, kt. bei su jais susijusios paslaugos, kultūriniai ritualai ir šventės nyksta arba jau sunyko. O žinios apie amatus, jų raidą byloja apie miestų vystymąsi,– juk amatininkystė yra viena svarbiausių prielaidų lėmusių miestų kūrimąsi, klestėjimą ir augimą, lemianti ekonominę, socialinę pažangą. 1994 m. Vilniaus Senamiestį įrašius į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą, amatininkystės tradicijų, kaip nematerialaus miesto bendruomenės kultūros paveldo, atgaivinimas sostinei tapo itin aktualiu, nors ne iš karto suprastu uždaviniu.

2001 m. Vilniaus savivaldybės pradėta įgyvendinti „Dailiųjų amatų, etnografinių verslų ir mugių“ programa, kurios pagrindu bendrai veiklai buvo suburti miesto amatininkai, įkurtos galerijos-dirbtuvės, pradėtos įgyvendinti šviečiamosios ir mokymo priemonės. Programos įgyvendinimą koordinuoja Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūra. Programos dalyviams talkinant buvo kokybiškai atgaivinta įžymioji sostinės šventė – Kaziuko mugė, atkurta istorinė Baltramiejaus amatininkų mugė. 2006 m. šios programos dalyviai įsteigė Vilniaus dailiųjų amatų asociaciją, kurios pagrindiniu tikslu tapo Vilniaus tradicinių amatų mokymo ir parodų centro kūrimas istoriniame Tymo priemiestyje. 2007 m. įgyvendinant sostinės strateginį planą, savivaldybei skyrus sklypą ir lėšas, buvo parengti tokio centro statybos projektiniai pasiūlymai, įrengta pastatui būtina požeminė inžinerinė infrastruktūra. Tolesnius darbus, deja, nutraukė ekonominė krizė.

Pasitelkus 2007–2013 m. ES finansinę paramą įvairaus pobūdžio amatininkystės centrai buvo įkurti eilėje Lietuvos miestų. Vilniaus tradicinių amatų mokymo ir parodų centro kūrimo planai buvo atgaivinti 2014 m. – svarstytos naujos, alternatyvios jo kūrimo galimybės. Atsižvelgiant į sostinės vaidmenį, norėdami kuo racionaliau pagrįsti Amatininkystės centro Vilniuje kūrimą, 2015 m. pradžioje Senamiesčio atnaujinimo agentūra bendradarbiaudama su Vilniaus Dailiųjų amatų asociacija parengė projektą, kuriam gavo Kultūros tarybos paramą. Projekte numatyta surengti konferenciją skirtą apžvelgti ir gyvai aptarti paskutinių dešimtmečių tradicinės amatininkystės atgaivinimo ir mokymų patirtis Lietuvoje ir kaimyninių šalių sostinėse.

Konferencijos tikslai:
- sistemiškai apžvelgti tradicinių amatų nykimo priežastis bei atgaivinimo perspektyvas;
- pristatyti 1995–2015 m. rezultatus, tendencijas ir reikšmingiausius pasiekimus amatininkystės atgaivinimo ir mokymų srityse;
- aptarti amatininkystės neakademinio mokymo bei tobulinimo praktikos organizacines perspektyvas;
- įvertinti Tradicinių amatų mokymo ir parodų centro Vilniaus senamiestyje kūrimo poreikius, galimybes ir būdus.

Į konferenciją bus kviečiami amatininkystės sritį kuruojantys LR Kultūros, Švietimo ir Žemės ūkio ministerijų, Lietuvos regionų ir miestų savivaldybių atsakingieji specialistai, amatininkystės centrų ar galerijų vadovai, smulkaus kūrybinio verslo plėtros ir kvalifikacijos kėlimo specialistai, amatininkai, moksleiviai ir studentai.

Renginys įvyks 2015 m. lapkričio mėn. 12 d. Vilniaus m. savivaldybės Tarybų salėje, Konstitucijos pr. 3, Vilniuje.
Numatomas dalyvių skaičius 60–80 asmenų.


Rengėjai:
VšĮ Senamiesčio atnaujinimo agentūra ir Vilniaus Dailiųjų amatų asociacija


Daugiau informacijos:

Irena Sakalauskienė
el. paštas i.sakalauskiene@vsaa.lt,
tel. (8 5) 212 2535





Stiklių g. 4, 01131 Vilnius, tel. (8 5) 212 2535, faksas (8 5) 262 9646, el.p. info@vsaa.lt