VILNIAUS SENAMIESČIO ATNAUJINIMO AGENTŪRA

NAUJIENOS
SENAMIESČIO TVARKYMAS
BENDRUOMENEI
INFORMACINIS CENTRAS
AMATAI
TARPTAUTINĖ VEIKLA
SENAMIESTIS
KONTAKTAI
   



EUROPOS PAVELDO DIENŲ RENGINIAI AGENTŪROJE RUGSĖJO 17–18 D.

2015 metų rugsėjo 17–18 dienomis Agentūroje vyko Europos paveldo dienų renginiai.

Rugsėjo 17 d. viešą paskaitą „Vilniaus senamiesčio regeneravimo plano ištakos ir turinys“ skaitė architektas restauratorius Augis Gučas. Jis pasidalijo savo įžvalgomis ir ilgamete patirtimi, kaip buvo rengiami Senamiesčio regeneravimo planai, kokios buvo nuostatos dėl istorinio užstatymo atkūrimo, taip pat komentavo dabartinę Vokiečių gatvės išplanavimo situaciją.
Antrąjį pranešimą „Informaciniai karai Lietuvoje“ pristatė Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento Planavimo ir analizės skyriaus vyriausieji specialistai Karolis Zikaras ir Tomas Čeponis. Informaciniai karai turi taikinių daugelyje sričių, kultūra ir istorijos interpretavimas yra viena iš sričių. Pranešėjai išdėstė, kaip propagandiniai informacijos kanalai bando formuoti visuomenės nuomonę, kaip pateikia iškreiptą istorijos supratimą.

Rugsėjo 18 d. architektė restauratorė Alina Samukienė pristatė buvusių Pliaterių rūmų (Bokšto g. 12–14) istoriją ir atkūrimo projektą. Ši miesto dalis mūriniais pastatais buvo pradėta užstatyti jau nuo 16 a., ir juose gyveno žinomi valstybės veikėjai: Vilniaus kaštelionas P. Pacas, Trakų kunigaikštis etmonas A. Pronskis, P. Sapiega. 1782 m. pastatus įsigijo grafienė P. Pliaterienė, kuri ėmėsi rūmų išplėtimo darbų. 1808 metais magistrate užregistruoti duomenys apie Pliaterienės rūmus – minima viena salė, 7 dideli kambariai, 5 didelės patalpos, ir pagalbinės patalpos – kamaros, sandėliai, arklidė aštuoniems arkliams, vežiminė keturioms karietoms. Rūmuose lankydavosi universiteto profesoriai, vykdavo aukštuomenės pokyliai, svarstomos svarbios krašto politinės ir ūkinės problemos. 1819 metais rūmai parduodami žymiam kultūros ir visuomenės veikėjui, Vilniaus universiteto mecenatui grafui M. Valickiui. Vėliau savininkai dar ne kartą keitėsi. 1942 m. iš pastatų jau buvo likę tik  griuvėsiai. Iki mūsų dienų išliko tik vieno aukšto siena, tapusi tvora, prie kurios prisiglaudė garažai.
Archeologinių tyrimų metu neaptikta jokių detalių ar fragmentų, galinčių padeti atkurti buvusio pastato architektūrą. G.Pliaterienės rūmų atkūrimui priimtas 1808 m. Vilniaus miesto plane pažymėtas kontūras. Fasado sprendimams pagrįsti, peržiūreta prieinama medžiagą apie Pliateriams priklausiusius dvarus Lietuvoje. Tai klasicizmui priskiriami statiniai, su charakteringais elementais, tame tarpe ir portikais bei galerijomis. Atkurtuose pastatuose bus butai ir komercinės patalpos, po pastatais – požeminis parkingas.

Tradicija tapusius Europos paveldo dienų renginius Lietuvoje koordinuoja ir organizuoja Kultūros paveldo departamentas prie Kultūros ministerijos, taip pat – miestų bei rajonų savivaldybės, kultūros įstaigos, kultūros paveldo objektų valdytojai. Šių metų dienų tema „Paveldėkime savo ateitį“. Europos paveldo dienos yra Europos Tarybos programa, kurioje nuo 1994 m. dalyvauja ir Lietuva. Jos vyksta visoje Europoje – 48 šalyse, kurios yra Europos Tarybos narės.



Daugiau rmacijos:
Jūratė Raugalienė
tel. (8 5) 212 7723
el. paštas j.raugaliene@vsaa.lt






Stiklių g. 4, 01131 Vilnius, tel. (8 5) 212 2535, faksas (8 5) 262 9646, el.p. info@vsaa.lt