VILNIAUS SENAMIESČIO ATNAUJINIMO AGENTŪRA

NAUJIENOS
SENAMIESČIO TVARKYMAS
BENDRUOMENEI
INFORMACINIS CENTRAS
AMATAI
TARPTAUTINĖ VEIKLA
SENAMIESTIS
KONTAKTAI
   



Pasitikome pavasarį Kaziuko mugės šventėje (2010 m.)

Vilniaus miesto savivaldybės Dailiųjų amatų, etnografinių verslų ir mugių programos dalyviai – Kaziuko eisenos šerdis – kvietė visus šventės dalyvius prisijungti prie karalaičio Kazimiero eisenos su marga kaip pati šventė svita, kuri 2010 m. kovo 6 dieną 12 val. nuo Nepriklausomybės aikštės, per visą Gedimino prospektą traukė Pilies gatve link Rotušės. Amatininkai bei jų pameistriais ir mokiniai žygiavo pasidabinę specialiai iškilmėms skirtais rūbais, nešini savo cechų vėliavomis. Programos dalyviai inicijuoja Kaziuko eiseną jau ketvirtus metus. Eisenoje plazdėjo ir Vilniaus dailiųjų amatų asociacijos vėliava.

Tradicinė, jau apie šimtmetį gyvuojanti Kaziuko šventė Vilniuje įprasmina laiko tėkmę, nuspalvina kasdienio gyvenimo pilkumą. Šventėje ritualiniais veiksmais sustiprinami saitai su gimtinės žeme, o laikas suderinamas su kosmoso ritmais.

8 Vilniaus dailiųjų amatų programos dalyviai Kaziuko mugėje demonstravo savo amato gamybos procesus bei prekiavo savo sukurtais gaminiais. Karpinių meistras Klaidas Navickas kaip ir kasmet prekiavo ir demonstravo popieriaus karpymo meną, kalviai demonstravo saulučių kalimo meną, Atvira keramikos dirbtuvė – galerija „Amatų gildija” prekiavo tradicine keramika, medžio apdirbėjas drožė ir prekiavo medžio dirbiniais, skryniomis, odininkai iš amatų ir menų centro „Nauja Sirena” prekiavo tabokinėmis, vyžomis, rankinėmis, piniginėmis, raktinėmis ir kt. suvenyrais bei demonstravo vyžų gamybą, juodosios keramikos galerijos „Molio laumė“ meistrai prekiavo ir pasakojo apie juodosios keramikos ypatybes, vilnos vėlimą demonstravo amatininkai iš galerijos-dirbtuvės „Menas sau”, čia galėjote įsigyti menininkės Gražinos Kriaunevičienės lėlių ir skiautinių gaminių.

Šios programos dalyviai iš Vilniaus puodžių cecho kartu su amatininkų klubu „Dvaro meistrai“ šeštadienį ir sekmadienį rengė atvirų durų dienas Šv. Mykolo g. 12–-1. Čia jūs galėjote sušilti ir pamatyti unikalią istorinių rekonstrukcijų parodą „Dvaro amatai“, taip pat turėjote galimybę bendrauti su dirbančiais meistrais bei patys tai vienus, tai kitus amatus išbandyti. Vos užsukus į kiemelį, jus pasitiko malkomis kūrianamos krosnys – puodžiaus krosnyje buvo degama gotikinė raugo keramika, o duonkepėje – kepamos bandelės. Užėję į vidų, galėjote pamatyti kaip darbuojasi knygrišiai, juostų audėja, batsiuvys, siuvėja ir siuvinėtoja, pynėja, verpėja, juvelyrė. Minėti amatininkai mielai pasakojo apie amato istoriją. Galėjote ne tik stebėti, bet dalyvauti kūrybiniuose procesuose ir patys išbandyti knygų rišimą ir dekoravimą, verpimą verpstuku, liepos karnų vijimą bei dilgėlės pluošto virvelių vijimą, buvo gaminami auskarai, segės, kaustomi diržai. Panorusiems ką nors pasigaminti, meistrai mokė ir patarinėjo, o savo sukurtu suvenyru galėjote pradžiuginti namiškis. 15 val. buvo kviečiama pasiklausyti „Rugiaveidės” (Daivos Steponavičienės) šeimos koncerto. „Dvaro meistrų“ galerijoje buvo galima įsigyti įvairių rekonstruotų, senosiomis technologijomis padarytų dirbinių: įrištų knygų, žalvariniais apkalais kaustytų diržų, kapšelių, diržo krepšių, segių, molinių virtuvės indų, muilo, pintų kraitelių, juostų. Kaziuko mugės dienomis veikė galerijos-dirbtuvės „Vitražo manufaktūra”, „Jūratės manufaktūra“. Galerijoje „Delmonas“ buvo demonstruojamas vilnos vėlimas ir audimas ant rėmelio.

Džiugu, kad šių menininkų ir amatininkų dirbiniuose atsispindi ne tik išlaikomos senosios tradicijos, bet įliejama savitumo, individualumo.

Pavasarį pasitikome Kaziuko mugės šventėje. Čia kiekvienas radome kuo kūną ir sielą pamaloninti, vidumi pavasarį pajusti.

Daugiau informacijos:
Irena Sakalauskienė
el. paštas i.sakalauskiene@vsaa.lt
tel. (8 5) 212 2535






Stiklių g. 4, 01131 Vilnius, tel. (8 5) 212 2535, faksas (8 5) 262 9646, el.p. info@vsaa.lt